Capella Ecumenica Sanctae Annae in scopulis

Historik

Kapellet på Västra Gärsholmen är ett verk av S:t Anna-sonen Hilding Bielkhammar. År 1925 besökte han som 18-åring Stockholm och det stora ekumeniska mötet, som leddes av dåvarande ärkebiskopen Nathan Söderblom. Där fick han höra Herrens bön läsas på över 50 olika språk och det var då han fick idén att i sin hemtrakt skapa ett ekumeniskt centrum.

Hilding Bielkhammar var en eldsjäl och hade en önskan om att återuppbygga S:t Anna gamla kyrka, som då låg i ruiner. Detta förmenades honom, varpå han började bygga en replik av denna kyrka. Det var på hösten 1958 som Hilding tillsammans med sin familj och många vänner började bära gråsten från öns stränder upp till berget, där kapellet skulle stå. Utan tekniska hjälpmedel murade man upp de metertjocka väggarna och byggde en replik av S:t Anna gamla gråstenskyrka, som Anna Niclisadotter på 1380-talet fått tillstånd av Linköpingsbiskopen Nicolaus Hermanni att uppföra. Denna kyrka ersattes vid 1800-talets början av en ny och större kyrka.

Kapellet på ön är utformat som en enkel medeltida kyrka. Murarna är byggda av gråsten och är resta direkt på hälleberget. Taket är belagt med skiffer och fönstren är medeltidsinspirerade och släpper in minimalt med ljus. Inredning och inventarier är samlingar från Bielkhammars resor över världen.

Minnesmärken

Vid sidan om stigen från bryggorna står ett ortodoxt kors till minne av de kristna som dödades under revolutionerna i Östeuropa 1917-1930. Intill stigen finns en stor minnessten som omnämner kung Carl XVI Gustaf, som här inledde sin Eriksgata i Östergötland 1975. En bit bakom stenen ligger en sköteka under ett spånklätt tak. Denna användes för transporter vid byggandet. Nedanför kaplanstugan från 1600-talet finns en stiglucka i medeltida stil. På berget finns sedan klockstapeln och själva kapellet. Invid kapellet mot sjösidan finns ett minnesmonument i form av ett vackert hugget marmorkors, till minne av de bortgångna som stöttat tillkomsten och varit verksamma på Capella Ecumenica.

Händelser

Det lilla kapellet på Västra Gärsholmen invigdes på Kristi Himmelsfärds dag 1965 av dåvarande biskopen i Linköping, Ragnar Askmark.

Den 25 maj 1975 firade Capella Ecumenica 10-årsjubileum. Denna dag sammanföll med att kung Carl XVI Gustaf startade sin Eriksgata genom Östergötland och i samband med detta landsteg på Västra Gärsholmen. Vid detta tillfälle blev kungen hedersmedlem i föreningen Capella Ecumenica och förärades en nyckel till kapellet. Efter detta har den kungliga familjen återvänt flera gånger i samband med privata resor mellan Stockholm och Öland. En minnessten omnämner kung Carl XVI Gustafs landstigning på ön i samban med sin Eriksgata och deltagande i gudstjänsten på Capella Ecumenica.

I samband med den romersk katolska kyrkans påve Franciskus’ besök i Sverige 2017 överlämnade kungaparet en gåva från Capella Ecumenica, en etsning och en bok om Capella Ecumenica.

Den 21 maj 2017 utnämnde påve Franciskus biskopen Anders Arborelius till Sveriges första kardinal. Söndagen den 9 juli 2017 höll den nyutnämnda kardinalen en mässa på Capella Ecumenica. Intresset var stort och många, omkring 400 personer från olika länder, kom för att delta i mässan. Blå himmel och solsken gjorde att mässan kunde genomföras utomhus.